Verbeter jouw prestaties

Tips trailrunschoenen kopen

Trailrunning schoenen geven je de ondersteuning, grip en bescherming die jij nodig hebt wanneer je op zachten, ongelijk en wisselend terrein rent. Daarom heb je hardloopschoenen nodig die je zullen ondersteunen.

"Grip - Dit is het belangrijkste kenmerk van trailrunning schoenen. Hiermee kun je oneffen terrein verslaan en het risico op blessures verkleinen"
Jan-Lammert
Sportcoach

Wat zijn trailrunschoenen

Een Trailrunningschoen is een goede hardloopschoen die speciaal gemaakt is voor het lopen op oneffen terrein zoals: weilanden, bospaden, zand, modder en bergen of rotsen. Trailrunningschoenen hebben een grof profiel voor meer grip onder de zool en beschermen de voeten tegen steentjes, scherpe rotsen, modder en vuil.

Deze speciale slijtzool is voorzien van een extra grof profiel, hiervoor worden noppen in allerlij vormen gebruikt. De grove slijtzool in trailrunschoenen zorgt voor meer tractie, grip en stevigheid bij het hardlopen op een oneffen ondergrond. Het bovenwerk van een trailschoen is bovendien voorzien van extra slijtvast materiaal en is veelal verkrijgbaar in een 100% waterdichte uitvoering door gebruik van bijvoorbeeld GORE-TEX.

Voordelen trailrunschoenen:

  1. Betere grip: Trailrunschoenen zijn ontworpen met een agressief loopvlak en diepe groeven die zorgen voor een betere grip op ruwe en oneffen terreinen, zoals modder, grind, rotsen en wortels.
  2. Stabiliteit: Trailrunschoenen hebben vaak een bredere zool en een steviger bovenwerk om de voet beter te ondersteunen en te stabiliseren op ongelijke ondergronden, waardoor het risico op verzwikkingen en blessures wordt verminderd.
  3. Bescherming: Trailrunschoenen zijn voorzien van extra beschermingselementen, zoals verstevigde neus- en hielkapjes, om de voeten te beschermen tegen stoten, stenen en andere obstakels op de trail.
  4. Duurzaamheid: Trailrunschoenen zijn doorgaans robuuster gebouwd dan gewone hardloopschoenen, met slijtvaste materialen en versterkte naden die bestand zijn tegen de ruwe omstandigheden van het traillopen.
  5. Waterafstotendheid: Veel trailrunschoenen zijn behandeld met waterafstotende coatings of zijn gemaakt van waterdichte materialen om de voeten droog en comfortabel te houden bij het oversteken van beekjes, modderige paden en natte weersomstandigheden.
  6. Lichtgewicht: Ondanks hun stevigheid en bescherming zijn veel trailrunschoenen verrassend lichtgewicht, wat helpt om vermoeidheid te verminderen en de algehele wendbaarheid en snelheid te verbeteren tijdens het rennen op de trails.
  7. Natuurlijke voetafrol: Veel trailrunschoenen zijn ontworpen met een lage drop en een flexibele zool, waardoor een meer natuurlijke voetafrol mogelijk is en de proprioceptie wordt bevorderd op uitdagend terrein.
    Veelzijdigheid: Hoewel trailrunschoenen zijn ontworpen voor off-road rennen, kunnen ze ook goed presteren op verharde ondergronden, waardoor ze een veelzijdige optie zijn voor verschillende trainingsomstandigheden.

Type trailrunschoenen

Als je offroad gaat hardlopen heb je trailrunschoenen of cross schoenen nodig, maar welke precies? Er zit veel verschil tussen het type schoen en het niveau van grip. De juiste grip tijdens crosstrails is belangrijk en voorkomt blessures. Er zijn schoenen voor trailwedstrijden, extreme trails of beginnende traillopers. Voor cross hardloopwedstrijden zijn schoenen lichter en bevat het bovenwerk vaak een sluitsysteem voor veters. Een sluitsysteem voor veters wordt gebruikt door Salomon en Hoka One One in trailrunschoenen. Bij extreme trails is het profiel grover, zodat er meer grip is. Voor beginnende trailers lijkt het op een hardloopschoen, maar is er beduidend meer grip toegevoegd.

Trailrunschoenen zijn er in verschillende types, elk ontworpen voor specifieke terreinen en loopstijlen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

  • Lichte trailschoenen: Deze schoenen zijn ideaal voor snelle en technische trails. Ze zijn lichtgewicht, flexibel en bieden goede grip op diverse terreinen. Ze zijn geschikt voor korte tot middellange afstanden.
  • Gemiddelde trailschoenen: Deze schoenen bieden een goede balans tussen demping, stabiliteit en grip. Ze zijn geschikt voor zowel technische als minder technische trails en zijn ideaal voor middellange tot lange afstanden.
  • Technische trailschoenen: Deze schoenen zijn ontworpen voor zeer uitdagende en technische trails met steile hellingen, rotsachtige ondergrond en modderige paden. Ze bieden extra stabiliteit, bescherming en grip.
  • Ultra-trailschoenen: Deze schoenen zijn ontworpen voor ultralange afstanden op ruig terrein. Ze bieden maximale demping, stabiliteit en duurzaamheid, en zijn comfortabel voor lange uren op de trails.
  • Grofheid zool: De grofheid van de zool hangt af van de mate van grip en stabiliteit die je nodig hebt. Een grovere zool biedt meer grip op modderige en gladde terreinen, terwijl een minder grove zool geschikt is voor drogere en minder technische paden.
  • Hybride trailschoenen: Deze schoenen combineren de eigenschappen van trailrunschoenen met die van wandelschoenen. Ze bieden goede grip en stabiliteit op trails, maar zijn ook comfortabel voor wandelingen op vlak terrein.

Het juiste type trailrunschoen hangt af van je loopstijl, de terreinen waarop je loopt en de afstanden die je wilt afleggen. Het is belangrijk om verschillende modellen te proberen en te kiezen wat het beste bij jou past.

Inov-8 Trailfly

Wanneer het aankomt op trailrunning, draait alles om grip, stabiliteit en snelheid. Met de introductie van de Inov-8 Trailfly, een revolutie in trailrunschoenen, ben je klaar om elk terrein te bedwingen en nieuwe hoogten te bereiken.

Lees verder »

Kenmerken trailrunschoenen

Trailrunschoenen zijn er in allerlei soorten, want voor iedere ondergrond of trailsoort bestaat wel een type schoen. Het is door die ruime keuze verstandig naar een speciaalzaak te gaan en daar met jouw wensen een schoen aan te laten meten. 

Profiel van de schoen (grip)
Het is belangrijk dat je bedenkt op welke ondergrond je de schoen het merendeel van de tijd gaat gebruiken. Modder, sneeuw, rotsen of een combinatie van deze soorten ondergrond? Voor elk terrein bestaat er een specialistische schoen. Zeker bij veel regen waardoor het parcours blubberig is, kun je wel wat extra grip gebruik om niet teveel weg te glijden. Een schoen met veel grip heeft wel vaak wat ingeleverd op comfort, wat weer een nadeel is bij de langere trails.

Drop
De drop, ook wel offset genoemd, is het hoogteverschil tussen de hak en de teen. Ben je een haklander? Dan is een hogere heeldrop van 10 mm of meer een goed idee. Een voorvoetlander kiest dus sneller voor een wat lagere drop. Bij trailrunschoenen is het voordelig om een lagere drop te hebben, omdat je vaak veel hoogtemeters maakt. De beste manier om te kijken welke hoeveelheid drop voor jouw lichaam het beste is, is natuurlijk om gewoon te proberen en te ontdekken wat je hoe jouw lichaam reageert.

Stabiliteit/flexibiliteit
Trails kenmerken zich door het afwisselende karakter van landschap en ondergrond. Iedere stap is anders en goede ondersteuning van voeten en enkels is vaak zeer welkom, zeker bij korte afdalingen waarbij er veel druk op je voeten en enkels komt. Aan de andere kant is het juist ‘lekker’ veel contact te houden met de ondergrond en goed te voelen waar je over heen loopt. Juist ook bij het afdalen is een stukje souplesse belangrijk en is een te stijve schoen irritant.

Bovenwerk van de schoen
Voor het bovenwerk van de schoen zijn twee opties: Gore-tex of Mesh. Gore-tex is waterafstotend en heeft een redelijk ademend vermogen. Mesh is niet waterdicht maar heeft wel een hoog ademend vermogen. Over het algemeen is een Gore-tex schoen voor hardlopen wat minder geschikt door het matige ademende vermogen wat vaak zweterige voeten en kans op blaren oplevert. Daarbij kan water wat erin komt als je bijvoorbeeld door een beekje stapt er moeilijk weer uit. Maar als je heel lang loopt op natte ondergrond, dus veel hoog gras, veel plassen, zachte sneeuw, dan kan het toch prettiger zijn om Gore-tex -schoenen te dragen. Bij het lopen van trails in droger en warm weer is Mesh juist aan te bevelen.

Gewicht
Het gewicht van de schoen wordt pas belangrijker als je snelheid als uitdaging ziet. Een comfortabele stabiele Gore-tex trailschoen en een meer minimalistischer schoen kunnen al snel een paar honderd gram van elkaar schelen. Voor snellere lopers is het dus de moeite waard zich hierop te oriënteren. Maar bedenk wel: hoe lichter de schoen, hoe minder ondersteuning. Iets zwaardere lopers kunnen beter kiezen voor iets meer comfort om de kans op blessures te verkleinen.

Bescherming
Als je op avontuur gaat in het bos of op ruiger terrein, heb je een grote kans dat je eens een steen of hard obstakel raakt. Met trail schoenen is de kans dat je je hierdoor bezeerd een stuk kleiner. Veel trailrunning schoenen hebben in de neus een extra versteviging. Ook het bovenwerk zorgt vaak voor een extra beschermlaag. De zool is vaak een stuk steviger, om je voeten ook van de onderkant te beschermen tegen uitstekende takken of andere objecten.

Waterdicht
Modder, regen en sneeuw: met jouw waterdichte trail schoenen houdt wat nattigheid jou niet van de straat. Schoenen met Gore-Tex zijn een zeer goede optie. Een volledig waterdichte loopschoen bestaat echter niet, maar dit waterafstotende materiaal komt in de buurt. Ben je meer een mooi-weer-trailrunner? Dan kun je gaan voor een mesh-bovenwerk. Dit materiaal is sneldrogend en ventileert goed in warmere omstandigheden.

Trailrunschoenen voor beginners

Voor beginnende traillopers zijn er verschillende modellen trailrunschoenen beschikbaar die comfortabel zijn, goede grip bieden en geschikt zijn voor diverse terreinen. Hier zijn enkele populaire modellen die vaak worden aanbevolen voor beginners:

  1. Salomon Speedcross: De Salomon Speedcross is een veelzijdige en populaire keuze voor beginners vanwege zijn uitstekende grip op modderige en natte terreinen, evenals zijn comfortabele pasvorm en demping.
  2. Brooks Cascadia: De Brooks Cascadia biedt een goede balans tussen demping, stabiliteit en grip, waardoor het een ideale keuze is voor beginners die op zoek zijn naar veelzijdige trailrunschoenen voor verschillende terreinen.
  3. Nike Pegasus Trail: De Nike Pegasus Trail combineert responsieve demping met een robuuste buitenzool voor grip en duurzaamheid. Het biedt een comfortabele pasvorm en ondersteuning voor beginners die net beginnen met trailrunning.
  4. Adidas Terrex Tracerocker: De Adidas Terrex Tracerocker is een betaalbare optie voor beginners, met een lichtgewicht en ademend ontwerp, samen met een goede grip en stabiliteit op verschillende terreinen.
  5. Merrell Moab: De Merrell Moab-serie biedt duurzame en comfortabele trailrunschoenen voor beginners, met een uitstekende grip en bescherming tegen stoten en stenen op de trails.
  6. New Balance Hierro: De New Balance Hierro biedt een zachte demping en een robuuste buitenzool voor grip op ruige terreinen, terwijl het ook een comfortabele en stabiele pasvorm biedt voor beginners.

Het is belangrijk om verschillende modellen te passen en te kiezen wat het beste past bij jouw individuele behoeften, loopstijl en terreinvoorkeuren. Daarnaast kan het nuttig zijn om advies in te winnen bij een ervaren verkoper in een gespecialiseerde hardloopwinkel.

Bekende merken

Er zijn verschillende merken die gespecialiseerd zijn in trailrunschoenen van hoge kwaliteit. Enkele populaire merken zijn:

  • Salomon: Salomon staat bekend om zijn innovatieve trailrunschoenen die comfort, grip en duurzaamheid bieden op verschillende terreinen.
  • Nike: Nike biedt een breed scala aan trailrunschoenen die zijn ontworpen voor snelheid, stabiliteit en comfort op ruige paden en trails.
  • Adidas: Adidas produceert trailrunschoenen met geavanceerde technologieën voor demping, grip en ondersteuning, waardoor ze geschikt zijn voor diverse terreinen.
  • Hoka One One: Hoka One One staat bekend om zijn maximalistische demping en lichtgewicht ontwerpen, waardoor hun trailrunschoenen comfortabel zijn voor lange afstanden en ruige terreinen.
  • La Sportiva: La Sportiva biedt technisch geavanceerde trailrunschoenen die zijn ontworpen voor maximale grip en stabiliteit op bergachtig terrein.
  • Brooks: Brooks produceert trailrunschoenen met een focus op comfort, ondersteuning en duurzaamheid, waardoor ze geschikt zijn voor lange dagen op de trails.
  • Altra: Altra staat bekend om zijn zero-drop ontwerp en brede teenendoos, wat zorgt voor een natuurlijke en comfortabele loopervaring op diverse ondergronden.
  • Merrell: Merrell biedt trailrunschoenen die zijn ontworpen voor duurzaamheid en grip, waardoor ze ideaal zijn voor technische trails en ruw terrein.

De keuze voor een specifiek merk hangt af van je persoonlijke voorkeuren, loopstijl en de terreinen waarop je van plan bent te rennen. Het is altijd aan te raden om verschillende modellen te passen en te testen voordat je een definitieve keuze maakt.

Extra tips

Lees hier enkele tips van onze experts die je kunnen helpen de juiste trailrunning schoenen uit te kiezen.

Pas meerdere soorten schoenen
Comfort staat centraal bij het kiezen van trailrunning schoenen. Ieders voeten zijn anders, dus het is verstandig meerdere soorten te passen en uit te proberen. Als je liever online shopt is het handig om naar een speciaalzaak voor hardloopschoenen te gaan en enkele schoenen uit te proberen voordat je je bestelling plaatst.

Denk aan de grip
Zolen met een goede grip zijn essentieel om te kunnen hardlopen op gladde, modderige en rotsachtige paden. Groeven zijn diepe rubberen inkepingen op trailrunning schoenen die ontworpen zijn voor grip en stabiliteit. Als de paden waarop je hardloopt bestaan uit zand of steen is het handig om schoenen met korte groeven uit te kiezen. Ben je van plan op modderige of zachtere oppervlakken te rennen, ga dan voor een schoen met diepe groeven voor meer grip.

Veelgestelde vragen

Over tips trailrunschoenen kopen

Trailrunschoenen zijn ontworpen voor off-road terreinen. Ze bieden meer grip, stabiliteit en bescherming tegen ruwe oppervlakken, zoals modderige paden en rotsachtige trails.

Meet je voeten zorgvuldig op en houd rekening met de aanbevelingen van het merk. Overweeg ook extra ruimte voor eventuele zwelling tijdens lange runs.

Dit hangt af van je loopomgeving. Als je veel door natte gebieden loopt, kan waterdichtheid essentieel zijn. Voor drogere trails is ademend vermogen belangrijker.

Een goede grip is cruciaal. Kies een zool met multidirectionele noppen voor tractie op verschillende ondergronden. Een stevige maar flexibele zool biedt stabiliteit.

Gemiddeld gaan trailrunschoenen 500 tot 800 kilometer mee. Het is echter belangrijk om te luisteren naar signalen zoals pijn of verminderde demping, wat kan wijzen op slijtage.

Ja, kies voor vochtafvoerende sokken om blaren te voorkomen. Overweeg ook hoogwaardige compressiesokken voor extra ondersteuning.

Hoewel online kopen handig is, is het ideaal om schoenen eerst te passen. Koop bij betrouwbare verkopers met goede retourmogelijkheden.

Ja, er zijn schoenen ontworpen voor modder, rotsachtige paden, en snelle trails. Kies schoenen die passen bij je gebruikelijke loopomstandigheden.

Houd ze na elke run schoon, laat ze drogen en vermijd direct zonlicht. Controleer regelmatig de zool en demping op tekenen van slijtage.

Ja, maar bedenk dat de noppen op de zool sneller slijten op verharde oppervlakken. Als je vaak op de weg loopt, overweeg dan hybride schoenen met veelzijdige zolen.

Sportcoach JL

Heb je nog vragen over tips trailrunschoenen kopen stel ze hieronder.

Meer trailruntips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *